Időkép

Füvészkerti séta

Back

A program a Meghívónak megfelelõen zajlott, s legalábbis látszólag, senki nem unatkozott. A Füvészkert

igazgatója, Dr Orlóci László megnyitójában tájékoztatást adott a Füvészkert jelenlegi stáusáról és az ott folyó tudományos és közönségkapcsolati munkákról, sikeres fejlesztéseikrõl és azok forrásairól. Dr Isépy István botanikus, ny. egy docens a létesítmény korábbi igazgatója "bennfentes" tárlatvezetése sikeresen keltette fel a kiváncsiaágot , s bizonyára sokan jönnek majd vissza egyénileg vagy családosan, hogy alaposabban is a részesülhessenek az itt szerezhetõ tudásban.
Dr Dudidts Dénes akadémikus elõadása a tõle megszokott lendület - a mély tartalmi elemek mellett - arra világított rá, hogy mennyire fontos a biztos tudáson alapuló döntéshozás és tájékoztatás. Nem tartja elfogadhatónak, ha a politika akar irányt szabni a tudománynak és a tudományos eredményeket alkalmazó kutatás-fejlesztésnek. Erre a liszenkói-micsurini nemesítési irányzat diktatorikus módszerekkel megvalósult erõszakolását és az azzal okozott károkat hozta fel intõ példának. Elõadásában példákat hozott fel a környezeti terhelés csökkentésére és jelentõs gazdasági elõnyök érvényesítésére, egyúttal nem tartja megalapozottnak az új nemesítési eljárásokkal szemben megmutatkozó egészségi és környezeti aggályokat. Miközben konkrét eredményeket mutatott be, rávilágított, hogy az ellenzõk részérõl gyakran tapasztalható az egyoldalú megközelítés és a tárgyi ismeretek hiánya. A jelenlegi ellenkezést azért is érthetetlennek tartja, mert az a lakosság és a környezet számára veszélyesnek minõsített, idegenben termelt GM tartalmú termékek fogyasztásától nem véd, csupán az ezek alkalmazásától remélhetõ elõnyök kihasználását akadályozza. Áttörést vár a küszöbön álló EU döntéstõl, amely lehetõvé fogja tenni a kukoricabogár ellen bevezetett módosítást tartalmazó hibridek termesztését. A sokmilliárdos megtakarítás és a talajfertõtlenítési kényszer által okozott környezetterhelés csökkentésénk lehetõsége maga után vonhatja a GMO ellenesség enyhülését.
Az elõadás után feltett kérdések és hozzászólások megválaszolása után dr. Szieberth Dénes elõterjesztette a Magyar Kukorica Klub 2012-ik évi, a Meghívóban feltüntetett programját.
Ezekrõl részletesebben a mellékletek elolvasásával lehet tájékozódni.
Különös figyelmet szentelt a Top20 kíséreltek új kísérleti sztenderd-számítási módszerének, a ProZea Alap népszerûsítésének, a Kukorica Termésverseny ellenõrzési rendszerénél alkalmazott módszerek fejlesztésének,  az ellenõrzési felügyelet megerõsítésének, és a Terméstanúsítás elterjesztésének.
Sokat vár az Év Hibridje verseny jövõbeli rendszeres eredményhirdetésétõl!  Az értékelési módszer kapcsolatot teremt a Top20 kísérletek eredményei és a Kukorica Termésverseny eredményei között. Úgy gondolja, hogy ezzel egy újabb eszköz lép be az élvonalbeli hibridek és termesztési módszerek gyors elterjesztési lehetõségeinek sorába.
Úgy véli, hogy nagyot kell elõre lépni az alapításkor fõ tevékenységnek megjelölt kommunikációs és partnerkapcsolati tevékenység folyamatos tartalmi és színvonalbeli fejlesztésében. Állítását azzal indokolta, hogy a www.magyarkukoricaklub.hu honlap és a vele összhangban mûködõ, annak nyomtatott karjaként felfogható Kukorica Barométer kiadvány elérte azt a fejlettségi állapotot, amikor már pontosan meg kell fogalmazni a velük szemben támasztott funkcionális és szakmai követelményeket, s ezeket teljesítni is kell. A megfogalmazott követelményeknek csak egy állandó szerkesztõ bizottság képes megfelelni, s ezt a bizottságot mielõbb meg is kell szervezni. A bizottsági tagságra elsõsorban a tagság köreibõl számít önként jelentkezõkre, de örömmel fogadnak „külsõsöket” is.

 

These files can be downloaded

Back

Comments

Only registered users are allowed to comment

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária