Időkép

Cikkek a DTN Progressive Farmerből

Vissza

Két cikk. Egyik a rovar-rezisztenciát tartalmazó GM vetőmag újszerű forgalmazásával, a másik az aszály következtében fel nem használt nitrogén tápanyaggal kapcsolatos.

Két olyan cikket is találtam a DTN  Progressive Farmerben, amely felkeltette a figyelmemet és emlékeztetett az augusztusi amerikai utazásra.
Az egyik az u.n. RIB vetőmag forgalmazás. Ez azt jelenti, hogy kiadták az engedélyt a rovar-rezisztens tulajdonságot tartalmazó GM hibridek kevertmagos forgalmazására ((refugee-in-the-bag = menekülő (sáv) a zsákban)). Arról van szó, hogy eddig kötelező volt a GM mag mellé meghatározott arányú nem GM magot is vetni, hogy reprodukálódjanak és fennmaradjanak az érzékeny rovarpopulációk. (Ez nem arra szolgál, hogy mindig legyen miért GM magot eladni, hanem azért, hogy megtörjön a rezisztencia kialakulásának folyamata.) A cikk kiemeli, hogy a Monsanto 2014-től már csak ilyen magot hoz forgalomba a  hármas ill. kettős védelmet tartalmazó Genuity SmartStax RIB Complete és a Genuity VT Double PRO RIB Complete típusokból.
 

A másik cikk az aszályos év következtében a talajban illetve a növényben maradt és csak a következő szezonban termesztett növények számára felvehető nitrogén mennyiségének becslésére ad tippeket. Érdemes odafigyelni, hátha hasznosíthatunk mi is valamit belőle!
 

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária