Időkép

A kukoricamoly rendkívüli kártétele a Vajdaságban

Vissza

Csak az aszály okozott kárt, vagy más tényezők is közrejátszanak a terméskiesésben? A kérdés költői, hiszen, ahogy a közmondás is így szól: "A baj nem jár egyedül", társult károkozók közreműködését feltételezhetjük.

Legegyszerűbben így lehetne jellemezni: katasztrófális. A kiesés több tonnás egy olyan évben, amikor minden szem számít - magam mértem, onnan tudom!
Gazdák jelezték, hogy az aszály következtében gyorsan megérett a kukorica,a szél hatására már a szára is letörött a címer felett. Gyanús volt, s amikor ott jártam - termésverseny parcella betakarításának ellenőrzése okán - körülnéztem. A látvány valóban megöbbentő volt, eddigelé ekkora molykártételt nem láttam. Egész táblákon nem volt címere a kukoricának, az összes növény szára a cső felett letört. Biztos ami biztos, bicskával felhasogattam jó néhány szárat és csőkocsányt. A kibukanó, kipottyanó hernyók, a szétrágott, rothadó bélés, az lyuggalt csuhé, a nóduszok feltti és alatti lyukak, a rágcsálék és ürülékhalmok bizonyossá tették a törés okát. A következmény azonban nem csupán a csökött, nyeszlett csövekben és a csőfeletti szárrész letörésében nyilvánult meg. A csövek szinte kivétel nélkül fertőződve voltak vegyes fuzáriumgombával (leginkább talán a F culmorum, ahogy azt az előző napi szegedi kísérlet megtekintése során láttam Mesterházy Ákos akadémikus vezetésével), s amit azelőtt sohasem tapasztaltam, Aspergillus flavus-szal.
Elgondolkodtató, hogy a veszély fel nem ismerése - sok esetben tudatos tagadása - mekkora károk kialakulásához vezet - persze, nem csak másutt, idehaza is. Az is nagy baj, hogy mértékadó szakmai véleményformálók is készek kicsinyíteni vagy tagadni a problémát, csak azért, hogy ne kelljen átírni a tankönyveket - a régiekre -, s ne kelljen figyelni olyan problémákra, amelyek a divatos termesztési módszerek átgondolatlan alkamazását akadályozhatnák.
A kukoricamoly elsődleges és másodlagos kártételei egyébként igazán divatos dolognak tekinthetők. A mérgező fuzáriumgombák mellegkedvelő fajai és az aflatoxint termelő A. flavus kifejezetten örülnek a sokak által emlegetett és még többek által értett globális felmelegedésnek, hiszen tevékenységi területüket kiterjeszthetik olyan vidékekre, ahol addig nem volt jellemző fellépésük. A legfontosabb vektor, a kukoricamoly nem csak a száraz meleg nyarakat élvezheti, hanem a leszántatlan kukoricaszárban - tönkben, csutkában - vígan tenyészhet nemzedékről nemzedékre, s a kikelt utódok a védekezéshiány oltalma alatt élhetik meg a következő nyarat.
A kukoricamoly elleni védekezés ugyanis nem egyedi, nem egyéni, nem egyszeri és nem egyszerű feladat. Átfogó, komplex, felülről irányított intézkedéseket igényel!

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária