Időkép

Méhpusztulás és okai

Vissza

Egy USDA tanulmány vizsgálta, hogy mik az okai a több, mint 2 és fél millió méhcsaládot "üzemeltető" USA-beli méhgazdaságot komolyan fenyegető, 30 % körüli téli méhpusztulásnak.

A méhpusztulásért több faktort tesznek felelőssé, ide értve a növényvédő szereket, parazitákat, hiányos táplálást, rossz időjárást, és a költöztetgetést, ami a gymölcsösök beporoztatása miatt történik. A méhek rejtélyes etűnését a kaptárakból - a családpusztulást -  a fentiek közül egy vagy több tényező váltja ki. (Megjegyzés: az "eltűnés" jelensége miatt a problémát "család összeomlási rendellenesség"-nek nevezik = "colony collaps disorder".)

"A veszteségek éves ingadozása mutatja, hogy milyen komplikálttá vált a méhek pusztulásával kapsolatos egész ügy", jelentette ki egy felmérés, és egyben a marylandi állami kutató laboratórium vezetője.

A felmérést azután végezték, hogy a Harvard Egyetemen szoros öszefüggést találtak a neonikotinoidok haszálata és a család összeomlás között. A tudósok egy része bírálja a jelentést a kis mintaszám (18 család) miatt, és amiatt, hogy nem készítettek feljegyzéseket a méhekről azok között a körülmények között, ahogy találkoznak a használt peszticidekkel a természetben. 

A tudósok között inkább abban látszik erősödni a vélemény-azonosság, hogy a legnagyobb összetevő az okok köztt a varroa atkák fellépése.

A cikk hivatkozik a kutatásban részt vevő vegyi cégekre, elsősorban a Monsanto-ra s a Bayer-re.

Eredeti cikk.

(A mellékelt kép eredeti felvétel.)
 

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária