Időkép

Betakarítási ellenőrzés Gárdonyban

Vissza

Papp László gyakorlott versenyző, tudja, hogyan kell kukoricát termeszteni, s ez megmutatkozott

az Mv Kamaria teljesítményén. A Massey-Ferguson kombájn a jó tőeloszlásban egyenletesen fejlett, jól berakodott csöveket jó étvággyal nyelte, duruzsolva morzsolta. Az öt hektárt éppen csak meghaladó versenyterület forgózására nem volt lehetőség, így a telejes terület betakarítása mellett döntött a versenyző (nem szerette volna, ha a forgózás miatt 50000 m2 alá csökkenő területnagyság miatt a parcellát teljes egészében ki kell zárni a versenyből). A döntés nyomán az eredmény résztvesz majd  a rangsor szerinti felsorolásban, de a díjazásnál nem vehető figyelembe. Kár érte, mert a 12,6 tonna/hektár átlagtermés (szemnedvesség: 24,1) még az idei csapadékban bővelkedő évjáratban is igen jónak mondható.

A versenyterület betakarításának ellenőrzése már a NAK-együttműködés jegyében zajlott, s Barócsi Balázs volt az ellenőr. A főellenőri feladatokat, tekintettel a Versenyszabályzat 12 tonna/ha feletti termásek ellenőrzésére vonatkozó előírásaira, dr. Szieberth Dénes látta el.

Egy megfigyelés meglepett: a csöveken enyhe fuzáriumfertőzés volt tapasztalható, amely önmagában nem okozhatta volna meglepődésemet, hiszen lépten-nyomon találkozom a jelenséggel. Ami váratlan volt, hogy a csapadékosabb, hűvosebb időjárás ellenére inkább a pontszerű, sérülések (rovarrágás) nyomán fellépő, melegkedvelő F. verticilloides-re utaló kórképpel találkoztam. Itt sem annyira a penészesedés volt a jellemző, hanem a szemek kifakulása, töpörödése mutatta a fertőzés jelenlétét. Jól megfigyelhető volt a gibberellin-hatás is, amely a fertőzés környékén lévő szemek csírázásában mutatkozott meg.

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária